Malmö Redhawks

24628 inlägg · 2625 ämnen

R.I.P. Folke Lindström

1185076 · » Till forumet


Sv: R.I.P. Folke Lindström
Svanru: jo dem spelar i Allsvenskan :)
Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström
Stefan: Boförs Boförs
Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Et tu Brute:

haha det hade varit en syn dett pucken går i tusen bitar efter att tagit i stolpen :)

Tur att vi har inomhusrinkar, vet i tusan om man skulle palla med att gå på matcher i -30 grader :)

Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Herre Gud vad tiden går! Det har nästan gått 5 år sedan jag skrev artikeln "På äventyr i hockeyvärlden".

I själva delen som har med Folke Lindström att göra, har jag intervjuvat Anders Wallin. Han spelade med HV i ES. 79/80, men även hans son har spelat ES-hockey för både HV som TIK.

Citat från artikeln:

Från Japan är det sedan bara ett stenkast över Östkinesiska havet och man befinner sig i Mittens Rike. Här skrev tre äkta HV-produkter hockeyhistoria 1974. Upprinnelsen till det hela var ett besök i Sverige av det kinesiska landslaget ett år tidigare, då man bl. a. mötte HC Dalen i Rosenlundshallen. Utbytet var arrangerat av Internationella Ishockeyförbundet och Sverige stod som fadder för kineserna i detta projekt. Meningen var att ett svenskt landslag skulle återgällda besöket året efter, något som föll i glömska hos det svenska förbundet. När väl kineserna hörde av sig för datumen kring returmötena stod man som tagna på sängen, det mesta av säsongen var redan planerad.

 

Lösningen blev att man satte ihop ett inofficiellt Vikingarna (B-landslag), med Des Moroneys allsvenska lag, Tingsryd, som stomme. Resten av spelarna fylldes på från olika lag i södra Sverige. HV bistod med inte mindre än fem spelare och förutom de tre egna produkterna, Jan Bergstrand, Bengt Kinell och Anders Wallin, så var även Sten-Åke Söderberg och Anders Wilander med på resan. En resa som skulle bli de första och hittills enda mötena mellan ett svenskt landslag och kineser.

 

Man får förmodar att ni betraktades som aningen exotiska figurer i ett tämligen stängt Kina vid denna tidpunkt, frågar jag Anders Wallin?

 

-Jaha du, såna som oss hade de nog inte sett innan. Vi var ju inte direkt några småväxta killar heller. Minns speciellt när vi var uppe i Harbin på någon välkomstceremoni. Alla höll sig på behörigt avstånd och när vi sedan rörde oss fritt tittade nyfikna ögon fram bakom varenda buske eller gathörn.

 

Man undrar lite hur det gick resultatmässigt, inga större problem va?

 

-Vad jag minns så vann vi samtliga matcher med tvåsiffriga resultat. Fast och andra sidan så mötte vi aldrig det kinesiska landslaget, utan matcherna var emot sammansatta stadslag från Peking, Harbin och Shenyang. Otroligt mycket folk var det på matcherna i alla fall, minst var det uppe i Harbin och då var det ändå 10 000 på läktarna i den matchen. På Shenyangs utomhusstadion packade man in över 20 000. Ännu mer folk var det i Peking när vi spelade inomhus i deras ”Universitets-Arena”.

 

Något speciellt hockeyminne från denna resa?

 

-Det skall väl vara matchen i Shenyang i så fall. Förutom att det var otroligt mycket folk så låg också kvicksilvret på under minus 30. Folke Lindström som coachade laget lät därför varje femma spela 10 minuter i stöten, därefter fick man gå inomhus och värma upp sig. Att haft folk sittande på bänken var helt otänkbart. En annan dimension på vilken kyla som rådde bevisades av Sten-Åke Söderberg. Han fick på en stänkare från blå. Pucken tog i stolpen och fullkomligt pulveriserades eller åtminstone gick den i tusen bitar. Visst kunde Sten-Åke skjuta men här hade nog naturlagarna ett finger med i spelet."

Här har du hela bilden från mitt filarkiv. Det enda jag kan bidra med sedan är att fjärde personen från vänster i den översta raden är självaste legenden Des Moroney.

[URL=www.hockeysnack.com/image/lagbild.jpg]Lagbild[/URL]

[URL=www.hockeysnack.com/image/matchbild.jpg]Matchbild Harbin[/URL]

Sedan fick jag en liten historia vid sidan om som jag aldrig skrev om då. Någon av de svenska ledarna hade med sig sill och brännvin för att bemöta den kinesiska kulturen.

En av de kinesiska ledarna bevisade med all sin tydlighet att asiater bör förhålla sig med extrem avhållsamhet gentemot alkohol.

Någon var nere under borden? Till och med ganska länge. Kvicknade till och ville vara med på foto? Absolut...visst är det ett dammtroll som hänger i luggen.

Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Stefan:

Ska se om jag kan gräva fram lite mer om bilden och historien kring laget. Vet att jag skrev en del om det i en artikel i HV-Magasinet för 3-4 år sedan. Just för det handlade om Folke Lindströms lag.

Om vi återgår till den nuvarande bilden så är "långskånken" längst upp till höger ingen mindre än självaste "Bros". Kungen av Scandinavium men hatad i resten av landet. Längst ner till höger har du Anders Wilander, äldre bror till tennisfenomenet.

Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Et tu Brute:

klart det är en gammal bild men det beror på vad man jämför med, Folke 55år eller en själv som inte ens var född då ;)

Man tackar och bockar för informationen samt bilden åter igen :) Mer sånt det är bara skoj :)

Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Stefan:

Det här är lite godis från det privata arkivet. Sådär fruktansvärt gammal är inte bilden ändå. Den är tagen i december 1974, så Folke har hunnit fylla 55.

Finns väl en del av intresse för Malmöiter på bilden. Målvakten till höger är Christer Andersson, men han till vänster är Anders Frithiof. Han vaktade väl målet i MIF en bit in på 80-talet.

Längst ner till vänster har du Bengt-Göran "Mysing" Karlsson. Han var ju med i det MFF som anförda av Les Strongman spelade i högsta serien på 60-talet.

Kommentera

Sv: R.I.P. Folke Lindström

Et tu Brute:

kul med en sån pass gammal bild, är väl bara du som kan hitta något sådant E.T.B :)  Mer sånt åt folket :)

R.I.P Folke

Kommentera

R.I.P. Folke Lindström

Skånehockeyns fader gick bort på annandagen.

Här syns han längst upp till vänster som överledare för en av de mest märkliga landslag som Sverige ställt på benen.

Kommentera

1185076 · »