Ja, då avslutar vi första CHL-gruppspelshelgen idag och ser fram emot de kommande två CHL-helgerna. Förutom dessa också vissa lag som lirar träningsmatcher, t ex möter Apan MooDooismen vid två tillfällen, innan SHL startar.
Söndag 23 augusti Söndag 23 augusti
15.00 Linköping – Bern 15.00 Rögle – Hamburg
16.15 Liberec – Skellefteå
Tisdag 25 augusti
19.00 Västerås – Linköping
Onsdag 26 augusti
16.00 Lugano – Malmö
19.00 Frölunda – BIK Karlskoga
Torsdag 27 augusti Torsdag 27 augusti
17.30 Tappara – Djurgården 19.00 Langnau – Malmö
19.00 Växjö – Ingolstadt
20.00 Skellefteå – Nitra
Fredag 28 augusti Fredag 28 augusti
19.45 Davos – Färjestad 16.00 Köln – Malmö
20.00 Frölunda – JYP 19.00 Kloten – Rögle
19.00 Modo – Brynäs
Lördag 29 augusti Lördag 29 augusti
15.00 Luleå – Fribourg 20.00 Braehead – Växjö
17.00 HV71 – Sönderjyske 19.45 Bern – Rögle
19.45 Zug – Djurgården
Söndag 30 augusti Söndag 30 augusti
15.00 Linköping – Helsingfors 16.00 HV71 – Malmö
17.00 Pardubice – Färjestad
Tisdag 1 september
19.00 Skellefteå – Modo
19.00 Örebro – Leksand
Onsdag 2 september
19.00 Karlskrona – Malmö
19.45 Biel – Rögle
Torsdag 3 september Torsdag 3 september
17.30 Helsingfors – Linköping 19.00 Örebro – Brynäs
17.30 JYP – Frölunda
19.00 Ingolstadt – Växjö
19.00 Sönderjyske – HV71
20.00 Färjestad – Pardubice
Fredag 4 september Fredag 4 september
19.45 Fribourg – Luleå 19.00 Sundsvall – Modo
20.00 Djurgården – Zug 19.45 Lausanne – Rögle
Lördag 5 september Lördag 5 september
15.00 Skellefteå – Liberec 16.00 Almtuna – Brynäs
19.30 Salzburg – HV71 XX.XX Ambri-Piotta – Rögle
19.45 Bern – Linköping
20.00 Sheffield – Frölunda
Söndag 6 september Söndag 6 september
16.00 Lukko – Luleå 18.15 Langnau – Rögle
XX.XX Modo – Timrå
Tisdag 8 september
19.00 Brynäs – Djurgården
19.00 Oskarshamn – Karlskrona
19.00 Örebro – Vita Hästen
Onsdag 9 september
19.00 Modo – Skellefteå
Torsdag 10 september
19.00 Djurgården – Malmö
19.00 Linköping – HV71
19.00 Växjö – Frölunda
19.00 Örebro – Färjestad
Fredag 11 september
19.00 Brynäs – Modo
19.00 Rögle – Karlskrona
Någon undrade om Apans spelidé.
1. Den är enkel och består, som den alltid gjort för Apan av "tuta och kör" och så öser hela gänget framåt så snabbt de kan.
Så där har de spelat sedan bandyklubben Apan tog upp hockeyn efter andra världskriget: en vildsint offensiv utan att tänka på att försvara sig utan bara - just tuta och kör.
Så där är intet nytt. Samma gamla aphockey som gjort att Apan när de vill sig kan ösa in tvåsiffrigt på en period - eller sila tvåsiffrigt, för försvara sig, det har aldrig funnits.
2. Men de senaste åren har man lagt till en ytterligare dimension: extremt fulspel. Typexemplet är när fläskberget Hollywood ställt upp sig framför mål. Om Apan då är i anfall är det naturligt att motståndarlaget samlar spelare framför mål för att hindra Apan att komma in där eller få öppna lägen. Och då sätter Apan in stöten i form av att fläskberget river ned motståndare. Det gör han vanligen med klubban som vapen då han slashar, hookar, trippar eller crosscheckar och ofta kombinerar han det hela med att när den spelare han fulat på håller på att falla; då lägger sig fläskberget på honom och drar gärna fast och med sig ytterligare försvarare i fallet, alternativt vinklar han in klubban mellan benen på flera och välter helt sonika omkull honom.
Eftersom fläskberget gör detta när pucken är på annat håll är det vanligen svårt för domarna att upptäcka. Plötsligt ser de bara hur en hel hoper spelare ramlar ihop framför målet. Men trots allt blir han påkommen med fingrarna i slytburken då och då och inte oväntat, eftersom hans hela spelidé är att bryta mot reglerna, blir han påkommen ibland och inte fö inte är fläskberget Hollywood den spelare som drar på sig flest tvåminutersutvisningar i serien.
Men när han blir utvisad är han som regel helt oförstående och, kapten som han är, tar han sig rätten att gnälla ihjäl domarna genom att påstå att det han har gjort har han inte gjort, men det var någon annan som gjorde det mot honom. Detsamma gäller Apledarna och många är de matcher när domarna upptäckt och tagit utvisningar för fulspelet - varpå Apwallson fått tuppjuck och vrålat "de visar en fruktansvärd brist på respekt mot oss och vi blir hårt straffade!".
Motståndarna vet ju hur fult han spelar så ibland är de beredda på det och försvarar sig. Men då har fläskberget Hollywood för vana att kasta sig baklänges på isen och hitta på att han åkt på en smäll eller annan ojusthet i syfte att filma ut motståndaren. Inte överraskande är fläskbergets landets värste filmare, men det erkänner han förstås inte utan ljuger vidare som om inget skett.
Kul var det senast då fläskberget lurats av sin egna lögner och fått för sig att han var stor och stark. Då gav han sig flera gånger på den Luleå- och Burkölenutbildade Rahimi som till slut tröttnade på Herr Fläskberg och spöade upp honom efter noter. Det var rent pinsamt att se hur usel fläskberget var på att slåss. Om någon var han bästigast på att fega sig ur som en gul kyckling.
Vad leder denna innovation - fläskbergets fulspel till?
3. Ja, förstås att motståndarnas försvar kollapsar och inte sällan hamnar hela högen som fläskberget drar ned på motståndarvakten som tappar möjligheten att vakta målet. På så sätt satta ut spelet havererar försvaret och Apan kan ofta smälla in pucken på distans och om den inte går in har den vanligen träffat någon i högen varpå det blir retur och eftersom alla Apor vet att detta kommer att ske kastar de sig mangrant fram för att stöta in puck. Detta är framför allt Forsell stjärna på.
Det är alltså fläskberget som varit ledande i det nämnda fulspelet även om övriga Apor kan detsamma och försöker så gott de kan göra detsamma. Svårast var det i fjol när såväl fläskberget som en massa andra Apor som kunde konsten försvann. Då köpte Brutus in nya spelare men dessa divor gav sig sällan in framför mål där det fanns motståndare som de fick tampas med. Så inte oväntat misslyckades Apan i såväl Europamästerskapet - som Luleå tog - som Svenska Mästerskapet - som Läjkers tog.
Men... försvarsspelet då?
Nej, det har man inget. Det vill säga förbättringen av effektiviteten för anfallspelet - genom fulspel - innebar i den kraftigt försvagade Elitserien där varje lag - utom Apan tappat en massa stjärnor - att det räckte till väldigt långt. Hade det varit bara några år tidigare skulle Apan ha krossats av lag som Warulfven och HV men i denna svaga konkurrens räckte fulspelanfallshockeyn långt.
Dessutom identifierade Anders Forsberg redan första år hur värdelöst det var att ösa in mål bara för att släppa in lika många så han kollade upp var det kunde finnas ett försvarssystem att importera och som alla andra såg han och förstod att Rönken hittat en hockey med överlägset fint försvar. Så köpte han Rönkens asistent som fick förklara Rönkenhockeyn för Apan.
Men att försvara sig finns på något sätt inte i Apschtaan. Man tycker att det är fegt på något vis och hyllar enbart tuta- och körhockeyn. Så bra försvar förklarar man vara "ett brott mot spelets idé" och vill egentligen inte pyssla med sådant. Helst skulle Apans femmor innehålla bara forwards, en tanke de kör i PP och helst skulle vilja köra i 5 mot 5 också.
Så medan försvaret ballar ur förstärker Apan anfallet och skiter i försvaret för i sektens namn gäller ju "vi är det spelförande laget ochdärmed bästigast".
Så kom det sig att Brutus lätt backuppsättningen helt haverera. Alla vi andra såg det ju redan förra året och det var också anledningen till att Apan torskade de båda mästerskap de ställde upp i. Men i år kom Brutus med en ytterligare försvagad backuppsättning - symptomatiskt för Brutus kompetensbrist.
Men trots vad Brutus och Wallson påstått har ju Apan bara torskat till höger och vänster sedan försäsongen började. Och för några dagar sedan ska tydligen Wallson ha talat allvar med Brutus: Antingen skaffar du mig backar, eller så drar jag, eller något liknande. Wallsom skräder knappast orden - alla kommer ju ihåg hur han under finalspelet förklarade att han var skitfröbannad och ville spy på Brutus inköpta divor.
Sagt och gjort. Brutus kontaktade en ledig back, en med mer erfarenhet och >20 kg muskler fler än genomsnittsbacken i APan. Det hela gick på bara någon dag, så var det klappat, inhandlat och klart, och ingen är överraskad, ty det är väl känt att när Brutus är ute på handlarstråt öser han upp så mycket pengar - bl a en miljon i handen under bordet - som behövs och spelarna skriver på.
Nå, en back gör ingen vinter. Undrar verkligen om Brutus stannar där men gör han det blir det inte bättre än i fjol då han bara hade Sevc att luta sig mot.
Där har vi alltså Apans spelidé: tuta-och kör bara, kompletterat med fulspel a la fläskberget Hollywood.
Floskelleverantören vinfyllot Ulf-Ture säger förstås annat men som alla vet begriper han inte hockey. Hans expertis verkar mer handla om "tvåan, analen, tiomiljoner spermier" och dylikt.
Då har vi kommit något längre in på försäsongen och starx startar gruppspelet till Champions Hockey League. Tre veckors matchande återstår innan Elitserien SHL startar och då kommer då åtta svenska lag som deltar i CHL att genomföra gruppspelet, medan övriga sex SHL-lag får köra andra träningsmatcher.
När de gäller lagen som spelar i CHL kommer Luleå att vid sidan av sina fyra gruppspelsmatcher i CHL inte att spela några ytterligare träningsmatcher medan Warulfven lirar en extra träningsmatch samt Apan, Djurgårn, Köplustan, Läjkers, Pungen och HV-71 kör två extra träningsmatcher.
Lagen som är utanför CHL spelar under dessa veckor: Pölsan 5, Karlskrona 5, Malmö 6, Öret 7, Rögle 7 och MooDoo 7 träningsmatcher.
Luleå Hockey är alltså det lag som under närmaste tre veckorna spelar minst antal matcher och endast i CHL, fast vi har ju redan innan dess spelat hela fyra träningsmatcher vilket är fler än övriga lag.
Schemat:
CHAMPIONS HOCKEY LEAGUE TRÄNINGSMATCHER
Tisdag 18 augusti
19.00 Björklöven – Modo
19.00 Rögle – Oskarshamn
XX.XX Lugano – Örebro
Onsdag 19 augusti
19.00 Karlskrona – Linköping
Torsdag 20 augusti Torsdag 20 augusti
19.00 Djurgården – Tappara 19.00 Malmö – Hamburg
19.00 Frölunda – Sheffield 19.00 Kloten – Örebro
19.00 Växjö – Braehead
20.00 Färjestad – Davos
Fredag 21 augusti Fredag 21 augusti
18.30 Nitra – Skellefteå 18.30 Frölunda – Rögle
19.00 Karlskrona – Hamburg
19.00 Modo – Björklöven
19.30 Brynäs – Leksand
Lördag 22 augusti Lördag 22 augusti
15.00 Luleå – Lukko XX.XX Ambri Piotta – Örebro
19.00 HV71 – Salzburg 18.30 Leksand – Brynäs
Söndag 23 augusti Söndag 23 augusti
15.00 Linköping – Bern 15.00 Rögle – Hamburg
16.15 Liberec – Skellefteå
Tisdag 25 augusti
19.00 Västerås – Linköping
Onsdag 26 augusti
16.00 Lugano – Malmö
19.00 Frölunda – BIK Karlskoga
Torsdag 27 augusti Torsdag 27 augusti
17.30 Tappara – Djurgården 19.00 Langnau – Malmö
19.00 Växjö – Ingolstadt
20.00 Skellefteå – Nitra
Fredag 28 augusti Fredag 28 augusti
19.45 Davos – Färjestad 16.00 Köln – Malmö
20.00 Frölunda – JYP 19.00 Kloten – Rögle
19.00 Modo – Brynäs
Lördag 29 augusti Lördag 29 augusti
15.00 Luleå – Fribourg 20.00 Braehead – Växjö
17.00 HV71 – Sönderjyske 19.45 Bern – Rögle
19.45 Zug – Djurgården
Söndag 30 augusti Söndag 30 augusti
15.00 Linköping – Helsingfors 16.00 HV71 – Malmö
17.00 Pardubice – Färjestad
Tisdag 1 september
19.00 Skellefteå – Modo
19.00 Örebro – Leksand
Onsdag 2 september
19.00 Karlskrona – Malmö
19.45 Biel – Rögle
Torsdag 3 september Torsdag 3 september
17.30 Helsingfors – Linköping 19.00 Örebro – Brynäs
17.30 JYP – Frölunda
19.00 Ingolstadt – Växjö
19.00 Sönderjyske – HV71
20.00 Färjestad – Pardubice
Fredag 4 september Fredag 4 september
19.45 Fribourg – Luleå 19.00 Sundsvall – Modo
20.00 Djurgården – Zug 19.45 Lausanne – Rögle
Lördag 5 september Lördag 5 september
15.00 Skellefteå – Liberec 16.00 Almtuna – Brynäs
19.30 Salzburg – HV71 XX.XX Ambri-Piotta – Rögle
19.45 Bern – Linköping
20.00 Sheffield – Frölunda
Söndag 6 september Söndag 6 september
16.00 Lukko – Luleå 18.15 Langnau – Rögle
XX.XX Modo – Timrå
Tisdag 8 september
19.00 Brynäs – Djurgården
19.00 Oskarshamn – Karlskrona
19.00 Örebro – Vita Hästen
Onsdag 9 september
19.00 Modo – Skellefteå
Torsdag 10 september
19.00 Djurgården – Malmö
19.00 Linköping – HV71
19.00 Växjö – Frölunda
19.00 Örebro – Färjestad
Fredag 11 september
19.00 Brynäs – Modo
19.00 Rögle – Karlskrona
Känns ganska svettigt att vänta på CHL-starten och det gäller nog samtliga svenska lag. Fast speciellt för Luleå och Djurgårn som öppnar mot starka finska lag, vilka som regel börjar försäsongsträningen tidigare än de svenska lagen och därför kan vara mer upptränade och samspelta tidigt på säsongen. Det motsatta gäller ju för de kontinentala lagen som vanligen är betydligt senare att starta upp och därför brukar vara lätta att spöa tidigt på säsong.
När det gäller oss själva är det ju extra rysligt med tanke på hur enkelt vi blev utspelade av två andra finska lag i torsdags-fredags:-(
På sikt har jag ingen oro för Luleå säsong utan räknar med att om bara Fagervall, Burra och Skugga får ordning på lagspelet kommer vi att bli mycket starka i år och kan utmana om Gludet framåt våren. Men efter att ha sett senaste matcherna är det nog långt innan vi kan räkna med att få ordning på spelet och det är mycket möjligt att hösten får vi räkna med lite sämre resultat medan vi spelar ihop laget. Vi har ju pass många nya som ska spelas in och eftersom det inte handlar om brunkare utan många spelare som måste bli bärande och spetsar kan krävas mer laborerande innan det förhoppningsvis sitter.
Men mer oro kan man känna för den jävla Champions. Under de fyra senaste åren har vi redan när säsongen startar haft en stark grupp där de flesta redan är hemma med en hockey som är väldigt svår att möta för andra lag. Men i år är det inte så, definitivt inte. Och vår öppningsmatch - om sex dagar - är mot Lukko hemma i Delfinen - en sådan match man bara måste vinna för att ha chans på förstaplatsen i gruppen; men efter det vi sett i senaste matcherna mot HPK och Kärpät känns det som att gissningen är den att Rauman Lukko blir favoriter. Tufft läge.